Här beskriver vi översiktligt hur du ska tänka när du ska köpa din första skateboard.

Det är dock väldigt personligt när det kommer till val av storlek på bräda och storlek samt hårdhet på hjul, men här följer en ungefärlig guide.

Skateboard: Börja med att välja bräda - En grundtanke är att mindre brädor 7.75 - 8.125 gör det lättare att göra mer tekniska trick, medan bredare brädor 8.25 - Uppåt ger bättre stabilitet och är bättre för dig som skejtar böj/ramp. Men detta är väldigt individuellt och bara en generell beskrivning. 

Ålder = Rekommenderad storlek på bräda:

Upp till 8 år = 7.5" |  Upp till 13 år = 7.75"  | 14 år  och äldre = 8.0 och större 

Truckar: När du valt bräda så matchar du storleken på truckarna för den brädan du har valt. På alla våra brädor står det i produktbeskrivningen vilken rekommenderad storlek på truck du borde ha för den storleken på bräda som du valt. (Se texten Truckar med en X axel passar dessa bäst t.ex independent X, Ace X, Venture X...)
Använder du vår paketbyggare så klicka på "truckbilden" och byt till rätt storlek för din bräda.

Hjul: Hjul mäts i hårdhet (duro) och storlek (mm) Välj hjul efter vad du vill åka, kommer du mestadels åka omkring på asfalt så väljer du större mjukare hjul ca 56 - 60mm och 78-86 duro. Och kommer du skejta mestadels park så väljer du något mindre hjul ca 52mm - 55mm och lite hårdare hjul: 97 - 101duro. Tänk på att om du köper hjul från 58mm så behöver du köpa till en riserpad (distans) så att hjulen inte tar emot skaten. 
Använder du vår paketbyggare så klicka på "hjulbilden" och byt till rätt storlek för det du vill åka

Kullager: Kullager har oftast en enkel jämförelse - Dyrare rullar oftast bättre och är hållbarare. Visst man kan prata abec men den jämförelsen blir inte riktigt bra som måttstock. Men alla våra kullager rullar riktigt bra, men vill du vara säker att dina hjul rullar bra länge så lägger du en liten krona till.
Använder du vår paketbyggare så klicka på "kullagersbilden" och byt till dom du tror kommer passa dig bäst

Skruvar: Det sista i din utrustning för att hålla allt på plats, om du har köpt till riserpad för större hjul så behöver du ha skruvar som är 1-1/4" inch minst. 

Griptape ingår alltid när du köper bräda av oss. / Vill du att vi grippar eller monterar din skate skriv då detta i kommentarerna i din beställning.

  Så köper du en Skateboard

  Att köpa rätt skateboard behöver inte vara allt för svårt så vi tänkte att du skulle få en översiktlig guide så att du enkelt kan klicka hem en egen bräda hos oss eller varför inte ett helt komplett kit. Använd dig gärna av vår paketbyggare som presenteras när du klickar dig in på varje bräda i vårt sortiment.

  Vanliga frågor och svar 

  • Köpa min första skateboard - Klicka här
  • Köpa skateboard till barn - Klicka här

  En kort köpguide för dig som tänkt plocka ihop en egen komplett skateboard. Använd dig av vår paketbyggare som visas under den skateboard du valt för att plocka ihop rätt delar.

  • Bräda: Börja med att välja bräda - En grundtanke är att mindre brädor 7.75 - 8.25 gör det lättare att göra mer tekniska trick, medan bredare brädor 8.375 - Uppåt ger bättre stabilitet och är bättre för dig som skejtar böj/ramp. Men detta är väldigt individuellt och bara en generell beskrivning. 
  • Truckar: När du valt bräda så matchar du storleken på truckarna för den brädan du har valt.
   På alla våra brädor står det i produktbeskrivningen vilken rekommenderad storlek på truck du borde ha för den storleken på bräda som du valt.

   Använder du vår paketbyggare så klicka på "truckbilden" och byt till rätt storlek för din bräda.
  • Hjul: Hjul mäts i hårdhet (duro) och storlek (mm) Välj hjul efter vad du vill åka, kommer du mestadels åka omkring på asfalt så väljer du större mjukare hjul ca 56 - 60mm och 78-86 duro. Och kommer du skejta mestadels park så väljer du något mindre hjul ca 52mm - 55mm och lite hårdare hjul: 97 - 101duro. Tänk på att om du köper hjul från 58mm så behöver du köpa till en riserpad (distans) så att hjulen inte tar emot skaten. 

   Använder du vår paketbyggare så klicka på "hjulbilden" och byt till rätt storlek för det du vill åka
  • Kullager: Kullager har oftast en enkel jämförelse - Dyrare rullar oftast bättre och är hållbarare. Visst man kan prata abec men den jämförelsen blir inte riktigt bra som måttstock. Men alla våra kullager rullar riktigt bra, men vill du vara säker att dina hjul rullar bra länge så lägger du en liten krona till.

   Använder du vår paketbyggare så klicka på "kullagersbilden" och byt till dom du tror kommer passa dig bäst
  • Skruvar: Det sista i din utrustning för att hålla allt på plats, om du har köpt till riserpad för större hjul så behöver du ha skruvar som är 1-1/4" inch minst. 
  • Griptape ingår alltid när du köper bräda av oss. / Vill du att vi grippar eller monterar din skate skriv då detta i kommentarerna i din beställning.
  Här köper du din nya skate

  Köpa din första skateboard

  Ska du köpa din första skateboard. Då rekommenderar vi att du väljer en komplett. Dessa kommer färdigmonterade med bräda, truckar, hjul och kullager samt är färdig grippade och redo att skejtas direkt när du får hem den.

  Storleken du väljer är lite som ovan nämnt att mindre brädor 7.75 - 8.25 gör det lättare att göra mer tekniska trick, medan bredare brädor 8.375 - Uppåt ger bättre stabilitet och är bättre för dig som skejtar böj/ramp. Men detta är väldigt individuellt och bara en generell beskrivning..

  Här köper du en komplett skateboard

  Köpa skateboard till barn

  Ska du köpa skateboard till barn, då rekommenderar vi att du kollar på våra smalaste brädor. Vi har en liten fingervisning om vad man ska välja men även här så handlar mycket om smak och känsla i åkningen. Men rent generellt kan man tänka enligt följande guide: 

  Upp till 5 år så välj max 7.5" i bredd.
  Mellan 6 - 8 år passar bredden 7.5" - 7.75"
  Från 9 år och äldre så kan man börja kika mot en fullvuxen skate och börja med 7.75

  Även här rekommenderar vi att du väljer en komplett skateboard då dessa kommer färdigmonterade och är redo att skejtas direkt. 

  Här köper du barnskateboard