När det kommer till ditt val av splitboard, så måste du ställa dig frågan: "Vad vill jag med min splitboard?" 

Är målet att få ut så mycket höjdmeter som möjligt, eller är turandet bara ett onödigt ont för att nå den där orörda snön? Kommer du enbart tura när det vankas puder eller kommer din splitboard bli din huvudsakliga bräda oavsett förhållanden. Vill du ha möjligheten att åka åt andra hållet? (Switch?) Eller är det point and shoot som gäller?

Dessa frågor är viktiga och för att maximera ditt köp så kommer det återigen handla om att vara ärlig mot sig själv. 


Vad vill du åka?

- Är målet att enbart åka puder, där du vill surfa i snön och ha bra flyt. Då rekommenderar vi en något bredare splitboard med stor nos och helst lite kortare tail som ger dig möjligheten att verkligen kunna mysa runt i den djupa snön. 

- Kommer du däremot vilja ha en bräda som klarar det mesta och som håller en kant i hårt underlag, ja då skulle vi gå på en något smalare bräda, som mer liknar den traditionella snowboarden, som inte har lika mycket skedformad nos. 

Vill du dessutom kunna åka åt bägge håll så kikar du så din nya splitboard inte är fishtail. (Vi säger inte att det inte går att åka switch med en fish, men det är helt klart svårare!)

Vad behöver jag? 
  1. Splitboard
  2. Bindningar
  3. Stighudar
  4. Stavar
  5. Ryggsäck
  6. Lavinutrustning

• Bra att ha: Stegjärn, Skrapa. 

Val av bindningar:

När det kommer till att välja bindningar för splitboard så finns även här en del att tänka på. Vill man jaga vikt så är det just här som den största viktjakten kan börja. Splitboardbindningar är väldigt likt att köpa en cykel. Desto lägre vikt och styvare en bindning är desto dyrare är dom. 

Lätta bindningar är självklart bekvämare att gå långa sträckor med, så återigen är det turandet som är anledningen till köpet så rekommenderar vi lättare bindningar. Annars är samtliga splitboardbindningar som vi säljer väldigt bra för att både åka och gå med. 

Men vill du veta mer om de olika modellerna så kan du höra av dig till oss så berättar vi gärna mer. 

Alla våra bindningar kommer med både åkinterface och gåinterface så man behöver inte handla något extra.

Det är bara att montera och ta sig ut i backen.


Stighudar:

Stighudar fäster du under din splitboard för att enkelt kunna ha fäste när du turar uppför. Vi jobbar både med Jones stighudar som tillverkas av Pomoca och Blackdiamond. 

För Jones splitboard-modeller så finns det färdigskurna hudar som passar dessa. 

Men samtliga varumärken säljer även universala hudar som man enkelt skär till på ca 5 minuter, beställer du en splitboard av oss så skär vi till hudarna åt dig innan leverans. 


Stavar: 

När det kommer till stavar så har vi valt ut de stavar som vi tycker passar bäst för splitboard. Vissa modeller går att enkelt vika ihop till en storlek som passar i din ryggsäck, andra är smidiga att fästa utanpå. 

Här kan du också tumma lite på viktfrågan. har du funderingar så fråga gärna oss. 


- Övrigt:

Förutom den självklara splitboardutrustningen så är det vissa andra saker som vi rekommenderar (kräver.) att du har med dig ut på fjället när du ska tura.

Fjällvärlden kräver respekt och minsta felberäkning kan innebära livsfara, så se till att du även har följande: 

- Lavinutrustning: Transceiver, spade och sond
 
- Ryggsäck där du får med dig kläder för eventuella väderförändringar, matsäck och vatten.