För vissa är det enkelt att välja rätt snowboard och för andra så kan det vara en djungel. Det spelar ingen roll hur länge du har åkt, det kommer år efter år nya modeller som gör att djungeln bara blir större och större. Med denna lilla punktguide så hoppas vi att vi ska kunna hjälpa dig att bli något klokare i ditt val av bräda.


Var ärlig mot dig själv

- Valet av snowboard kommer att vara lättare om du är ärlig mot dig själv, är du nybörjare så är det alltid lättare att komma igång med sin åkning om man väljer en lekfullare och något snällare/mjukare bräda. 


Vad vill du åka?

Om planen inte är att införskaffa flera brädor (vi kommer inte hålla dig tillbaka!) så är det samma princip som punkt ett som gäller här. Det gäller att fatta beslutet om vad man primärt vill åka. 
 
• Är planen att bränna pist tills benen bränner, ja då vill du troligtvis ha något hårt och direktionellt som grundar sig i att åkas fort åt ett håll. 

• Vill du ha något för dina surfande djupa puderdagar, då rekommenderar vi något med mycket nos, kort tail och gärna lite bredare för att ge dig extra mycket flyt. 

• Eller vill du leka runt på räcken och hopp, ja då vill du med största sannolikhet ha något som är helt twintip (vi kommer förklara) som ger dig möjligheten att landa switch och köra lika åt bägge håll. 

Om du fattar beslutet först så blir valet enklare. 


Längd och Bredd

När det gäller brädans längd så finns här inget korrekt svar för vad som är det bästa, det är vad du vill göra med brädan som avgör vad som är perfekt för dig. Funderar du på att skaffa dig en klassiskt vanlig snowboard, för att åka några dagar/veckor om året, så kan riktmärket mellan bröstet och hakan vara bra. 

När det kommer till bredden däremot så behöver du tänka lite extra, har du stora fötter (EU 44) så kan det vara bra att gå på en Mid wide/ Wide modell. Med de sagt så finns det självklart fina brädor som är breda utan att dom är märkta wide och vise versa. Det handlar isåfall om vad brädans syfte är, de flesta brädor som är skapade för härliga pudersvängar brukar vara något bredare i sig. 

Men är du återigen inne på att skaffa dig en klassisk snowboard så kan den här guiden vara lämplig att följa och stämma av med bredden på brädan du kikat in dig på. 


Bredd på bräda — Storlek på boots

(Bredden utgår från midjan på snowboarden)

EUR 36-41 -> 23,7-24,8cm i midja
EUR 40-44 -> 24,5-26 cm i midja
EUR 43-47 -> 25cm-uppåt i midja

Brädspann och dess profiler: Camber, Rocker, Hybrid

- Kanske har du hört uttrycket Camber, Rocker, Hybridrocker, C2x, Banan m.m. Och om det inte var en djungel redan innan, så blev det troligtvis bara ännu värre när vi börjar slänga med dessa uttryck. Dessa uttryck är däremot väsentliga att kunna för att hitta din nya favoritbräda. För brädans camberprofil kommer göra otroligt stor skillnad på hur en bräda upplevs.  Så som tur är för dig, så kommer vi här förenkla detta.

 

Traditionell Camber =  Camber, Full Camber eller C3

Detta är det tradionella spannet en snowboard har haft sen urminnes tider. Ser ut som spannet på en längdskida och kräver oftast lite mer tryck för att upplevas ordentligt. En bräda med Camber, Full Camber eller C3 upplevs ofta aggressivare och stabilare vid högre farter, det har oftast bättre pop än en rocker bräda. Så letar du något stabilt, med fantastisk pop och som verkligen biter tag i snön och håller ett grepp när du bränner på i pisten så rekommenderar vi Full Camber eller C3.Rocker, Surfrocker, Banan, BTX m.m.

En rocker bräda har mer av en bananliknande profil, varav vissa kallas banan eller BTX. Den här sortens profil är mer lättåkt än det traditionella Camberspannet och flyter lättare ovanpå snön. Den här sortens brädor är oftast lekfullare och mjukare och lämpar sig bättre för nybörjare och åkare som vill ha en lekfullare upplevelse.

Det finns också en hel del Rockerprofiler bland lite styvare puderbrädor, då dessa som ovan nämnt, flyter enklare i snön.

 


Hybridrocker, C2X, C2, Flying W m.m

En hybridrocker är likt namnet en blandning av ovanstående profiler och ger brädan både en lekfull och stabil upplevelse. En väldigt fin kompromiss för någon som vill ha en allroundfeeling. Där man vill ha både pop och stabilitet men ändå lekfullhet och flyt. 

En hybridrocker-bräda kan ha traditionellt camberspann antingen mellan fötterna och då rocker i nos och tail. Eller rocker mellan fötterna, traditionell camber under fötterna och sen lite rocker i nos och tail igen. Tankesättet är likadant för bägge sorterna att ge pop och kraft samtidigt som man erbjuder flyt och lekfullhet. En smakfråga helt enkelt!


Flex

- När det kommer till brädans flex så brukar detta oftast markeras i en skala ifrån 1—10, Där 1—4 är något mjukare brädor som lämpar sig för åkare som vill ha en lekfull och lättåkt bräda. 5—6 är en mellanstyv bräda som ger stabilitet för både fart och att klara lite större landningar och 7—10 är styva brädor tänkta för att vara stabila när det blir mycket kraft och fart. 

Självklart finns det andra namn på dessa profiler än det vi nu nämnt och endel annat att eventuellt tänka på, men vi hoppas att detta ska ge dig en bättre chans att hitta din nya favoritbräda hos oss.

Vill du ha ännu utförligare hjälp med ditt brädköp så använd dig gärna av vårt köpverktyg Hitta rätt snowboard.