Välkommen till den vikigaste delen i din snowboardutrustning, boots! Självklart är både bräda och bindningar viktigt och du behöver ju hålla dig torr på berget. Men om dina boots inte känns rätt då kommer dagarna i backen att suga!

Om du har möjligheten att åka förbi en butik och pröva boots, så gör detta. Det är alltid lättare att köpa boots i en butik än på nätet, t.ex. vår butik på Swedenborgsgatan 3 i Stockholm är en perfekt butik för att köpa nya boots i. 

Men vi ska självklart göra vårt bästa för att guida dig igenom ditt köp här hos oss på webben också.

Mät din fot

Börja med att mäta din fot, plocka fram en markör så som en bok eller linjal och ställ dig därefter mot en vägg och tryck hälarna mot väggen. Markera sedan vart tårna slutar med din markör och lägg därefter ett måttband ifrån väggen där din häl är och stäm av avståndet vid din yttersta punkt "markören". 

Detta är centimetermåttet på din fot och det är måttet som du bör ha på dina boots. 

Står det 28cm på ditt måttband, så är 28.0 cm eller 28.0 mp det du bör välja på dina boots.

Passform

När du nu får hem dina boots så kommer dom verkligen att sitta åt, det är viktigt att passformen på dina boots är helt perfekt, då du ej vill uppleva häl-glapp eller att din fot känns "lös" inne i skon. När du står rätt upp och ned så ska du känna att tårna tar emot "väggen" på innerskorna. När du sedan böjer på benen så ska du ha lite mer frihet att röra på dina tår. 

Flertalet av våra boots (nästan alla) går att värmeforma, detta gör man genom att använda sig av en "boot-ugn", då värmer man upp innerskon och formar sedan ut den efter fotens olika mönster. Alla fötter ser olika ut och det är därför viktigt att man förstår att nya boots sitter åt.

Ja det gör nästan lite ont att ha nya boots på sig och det är en process som man oftast behöver härda igenom, men det finns ingen genväg till perfekta boots. Självklart så kan man välja boots med något mjukare flex och en vidare passform ifall man vet att man mest kommer hänga på afterskin i dom.

Flex

När det kommer till flex på boots så kan man enkelt utgå ifrån 1-10, en 1a är en väldigt mjuk boot och upplevs nästan som en sneaker och 10 är väldigt likt en skidpjäxa (fast 10x skönare!). Alla varumärken har likt avsnittet om snowboard sin egna flexskala, men rent generellt kan man tänka som ovan. 

Är man nybörjare så skulle vi rekommendera en mjukare boot med ca 4-5 i flex, som gör att man enkelt kan komma igång med svängar och få en bra brädkänsla. 

Vill man däremot ha boots för en styvare åkning och mer friåkningsrelaterade boots, så skulle vi välja styvare boots från 7-10 i flex, som ger dig respons i din åkning och som håller emot de krafter som du kommer att ha på fjället.

Snörning

Det finns en mängd olika sorters snörning på boots och ibland så mixar man snörningen. På flertalet boots så ser du traditionell snörning, samt ett boaspänne på utsidan av bootsen. Detta Boa-spänne är till för att säkerställa passformen runt ankeln, så att din häl sitter som klistrad i bootsen. Enligt oss så är Boa-ankelspänne en mästerlig uppfinning och något som verkligen gör det lilla extra på boots. 

På Nitro så använder dom sin snabbsnörning kallad TLS - Twin lacing system, ett system som gör det enkelt att snabbt snöra bootsen och dra iväg. 

Vi är starka förespråkare av traditionell snörning, det är enkelt att byta och det går lätt att anpassa för sin egna personliga respons. Men snabbsnörning kan verkligen vara ett alternativ om du känner att du vill ha en enklare start på dagen.